Po prostu - szarlotka
Jest piątek - wiec skorzystałam i zrobiłam już ciasto na weekend. Moje dzieciaki lubią szarlotkę, wiec po prostu szarlotka ;)
PO PROSTU SZARLOTKA
Ciasto:
półtorej kostki margaryny
4 szklanki mąki
5 jaj
3 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łyżek cukru wg uznania, ja czasami nie dodaje wcale,
Będziemy jeszcze potrzebować:
1 szklanka cukru zwykłego
3 łyżki cukru pudru
kisiel
Margarynę zetrzeć na tarce lub posiekać. Dodać żółtka (białka zostawić do piany) i resztę składników. Zrobić ciasto, podzielić na 2 części: mniejszą i większą. Większą częścią wyłożyć formę.
Kilka dużych jabłek (ok 7) zetrzeć na tarce, odcisnąć sok i wyłożyć na ciasto (czasami dodaje 2 łyżki bułki tartej, np. jeżeli mam jabłka które mają dużo soku). Po wierzchu posypać 3 łyżkami cukru pudru.
Z pozostawionych białek ubić pianę, dodać szklankę cukru i kisiel. Wyłożyć na jabłka.
Na pianę z pozostałego ciasta urywać małe kawałki i rzucać na pianę, można też zetrzeć na tarce.
a oto efekt:
Smacznego :-) Polecam również wersję z lodami :)
PO PROSTU SZARLOTKA
Ciasto:
półtorej kostki margaryny
4 szklanki mąki
5 jaj
3 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łyżek cukru wg uznania, ja czasami nie dodaje wcale,
Będziemy jeszcze potrzebować:
1 szklanka cukru zwykłego
3 łyżki cukru pudru
kisiel
Margarynę zetrzeć na tarce lub posiekać. Dodać żółtka (białka zostawić do piany) i resztę składników. Zrobić ciasto, podzielić na 2 części: mniejszą i większą. Większą częścią wyłożyć formę.
Kilka dużych jabłek (ok 7) zetrzeć na tarce, odcisnąć sok i wyłożyć na ciasto (czasami dodaje 2 łyżki bułki tartej, np. jeżeli mam jabłka które mają dużo soku). Po wierzchu posypać 3 łyżkami cukru pudru.
Z pozostawionych białek ubić pianę, dodać szklankę cukru i kisiel. Wyłożyć na jabłka.
Na pianę z pozostałego ciasta urywać małe kawałki i rzucać na pianę, można też zetrzeć na tarce.
a oto efekt:
Smacznego :-) Polecam również wersję z lodami :)
Komentarze
Prześlij komentarz